Csípőízületi diszplázia: minden amit tudnod kell róla

A csípőízületi diszplázia olyan kóros állapot, amely sajnos nagyon negatívan befolyásolja a Kutyád életminőségét. Gondos kutyagazdiként elengedhetetlen és alapvető, hogy felismerd az intő jeleket, és proaktív lépéseket tegyél a Kutyusod életminőségének és javításának érdekében. Mi most ebben a cikkben a csípőízületi diszpláziát vesszük górcső alá, hogy megismerd a tüneteket és azokat a lehetőségeket, amelyekkel javíthatod kutyusod életminőségét emelett akár jó pár gondtalan évet nyerhetsz magatoknak. 



Mi az a csípőízületi diszplázia?

 

A csípőízületi diszplázia egy genetikailag öröklődő betegség, amely sajnos nagyon sok generáción keresztül öröklődik. A csípőízület szerkezetének rendellenes fejlődéséről van szó. Általában a nagy és óriás kutyafajtákat érinti, de bármelyik fajtánál előfordulhat. Az állapot a csípőízület instabilitásához, fájdalmához és végül degenerációjához vezet. Bár a genetika jelentős szerepet játszik, olyan tényezők, mint a gyors növekedés, az elhízás és a rossz táplálkozás súlyosbíthatják a kialakulását.

 

Hogyan kerülhetjük el?

 

A válasz röviden az, hogy vért izzadva. Általánosságban elmondható, hogy a csípőízületi diszpláziás kutyák nagyobb valószínűséggel (99,999%) nemzenek olyan utódokat, amelyek szintén érintettek a betegségben. A csípőízületi diszplázia súlyossága akár az alomtesók között is változhat, mivel azt több genetikai tényező is befolyásolja. Előfordulhat, hogy egy enyhe csípőízületi diszpláziás kutya súlyosabb tünetekkel rendelkező kölyköket hoz létre, vagy fordítva.

 

Korrekt tenyésztőkkel

A tenyésztők kulcsszerepet játszanak a csípőízületi diszplázia kezelésében és előfordulásának csökkentésében a gondos tenyésztési munka alkalmazásával, ahol a “mehhhh, ez a csípő még nem olyan rossz” stílusú hozzáállás szóba sem jöhet. CSAK az egészséges csípőízületekkel rendelkező tenyészpárok kiválasztásával lehet minimalizálni a betegség átörökítésének kockázatát a következő generációkra. Akár a Te kutyusod is szenvedhet ettől a sunyi betegségtől, mert az ük-ük-ük-ük-ük nagymamája vagy nagypapája hordozta a betegséget. A szűrőprogramok, például csípőpontozás, vagy genetikai vizsgálat is alkalmazható a potenciális tenyészkutyák csípőegészségének felmérésére és ha drágán szeretnél fajtatiszta törzskönyves kutyát, melegen ajánlom, hogy csak bizonyítottan diszpláziamentes szülőpártól vegyél kutyát, mert sok pénzért még sokkal többet költeni az állatorvosnál, aztán meg rehabon…nem túl megnyugtató érzés.

 

Prevencióval

A csípődiszplázia tüneteinek felismerése lehetővé teszi a korai beavatkozást és a jobb kezelést, ami létfontosságú, a porc egészsége miatt. Ami egyszer elkopott, azt újra vissza nem termeli, varázsolja semmi. Csak a prevenció és a korai felismerés az, ami segíthet, hogy a kutyusod ne menjen tropára 3-4 éves korára és 8-9 évesen is lábra tudjon állni.

 

De mik a tünetek?

 

  • Nehézségek a felállásban vagy vonakodás a felállástól

  • Merevség vagy sántaság a hátsó végtagokban, különösen edzés vagy pihenés után

  • Nyuszi ugrálás vagy mindkét hátsó láb egyidejű használata futás közben

  • Csökkent aktivitási szint és a fizikai tevékenységek kerülése

  • Fájdalom vagy érzékenység a csípő érintésekor vagy manipulálásakor

  • Nem tud felmenni a kanapéra/ ágyra

  • Nem tud beugrani az autóba

  • Ropogást hallasz a csípő tájékáról



Miért kell masszírozni, tornáztatni a diszpláziás kutyát?

 

  • Fájdalomcsillapítás: Egy jól megválasztott masszázs csökkenti a fájdalmát, a kellemetlen érzését valamint lazítja a megváltozott, egészségtelen terhelés következtében letapadt, feszült, fájdalmas izmait, elősegítve ezzel a jobb közérzetét, kevesebb fájdalmát, relaxációját és a jobb mobilitását.

 

  • Fokozott ízületi mobilitás: A fizioterápiás foglalkozásokon alkalmazott speciális tornák, mozgások és nyújtó gyakorlatok segítenek növelni az érintett ízületeinek mozgásterjedelmét, javítva a mobilitását és a hajlékonyságát.

 

  • Az izmok erősítése: A fizioterápiás gyakorlatokkal konkrét izomcsoportokat tudunk megcélozni, javítva azok erejét és stabilitását. Az erős izmok jobb alátámasztást nyújthatnak csípőízületének, és csökkentik a rá nehezedő terhelést.

 

  • Jobb keringés: A masszázs serkenti a véráramlást, elősegíti a tápanyagszállítást és a salakanyagok eltávolítását az izmokban és az ízületekben, ami nagyban segíti kutyád gyógyulását és a felépülését.

 

  • Relaxáció és stresszcsökkentés: A masszázs és a fizioterápiás kezelések relaxációt és stresszoldást biztosítanak a kutyák számára, hozzájárulva általános jólétükhöz és életminőségükhöz.

 

És mit tehetsz még kis szőrös családtagodért?

 

Gondoskodó gazdaként néhány egyszerű változtatás bevezetésével pozitívan befolyásolhatod kutyusod életminőségét és növelheted az élethosszát:

  • egészséges testsúly: Kardinális kérdés, amellett, hogy ezer meg egy betegségre hajlamosít, generalizálja a testben levő alacsony, de folyamatos gyulladást, ami hosszú távon gyilkos az izületekre nézve, illetve egy túlsúlyos eb, sokkal jobban “darálja” az izületeit, mint egy egészséges. Szóval gondoskodj arról, hogy kutyád kiegyensúlyozott étrendet és rendszeres testmozgást kapjon az optimális testsúly fenntartása érdekében

  • ízületeket kímélő fekhely: használjon mindig ortopéd matracos kényelmes ágyat, amely enyhíti az ízületekre nehezedő nyomást, és kényelmes pihenőhelyet biztosít kiskutyád számára

  • kíméletes testmozgás: csak alacsony terheléssel és intenzitással járó tevékenységeket csináljon, amelyek kímélik az ízületeket, és segítenek az izomerő fenntartásában és az izületek hajlékonyságának megtartásában. Kerüld az agility, cursing, súlyhúzás stb. stílusú sportokat, legyen a “lassan járj, tovább érsz” a mottód

  • kiegészítők és táplálkozás: konzultálj az állatorvosoddal az ízületet támogató kiegészítőkről. Indokolt lehet dupla adag etetése is, szóval ez nagyon fontos, hogy ne hanyagold el, még ha “zsebbenyúlós” is. 

  • rendszeres masszázs és torna biztosítása




Kihez fordulj?

A Kedvenced számára a legjobb ellátást csak szakképzett kutyamasszőr / fizioterapeuta tudja megadni, aki tud holisztikusan gondolkodni, egyben látja a kutyát és a problémát, tudja, hogy ha a csípő fáj, hogyan kompenzál az eb, miért fájnak a mellső mancsai is egy idő után stb. Személyre szabott kezelési terveket, technikákat és tornagyakorlatot tud biztosítani, amelyek a kutyád speciális igényeihez igazodnak, mind nehézségben, mind ismétlés számban, mind intenzitásban.

 

Rendkívül fontos minél hamarabb elkezdeni a csípőízületi diszpláziától szenvedő kutyád kezelését, hogy minél hamarabb enyhüljön kínzó fájdalma, és elindulhasson a gyógyulás útján. Keress még ma, tegyünk közösen kedvenced jóllétéért!